Akcie TSMC dosiahli nový rekord

18.10.2024 Celý región

Tchaj-pej 18. októbra (TASR) - Akcie taiwanského výrobcu polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) kótované na burze v Tchaj-pej dosiahli v piatok rekordné maximum po tom, ako vykázal za 3. štvrťrok zisk, ktorý prekonal prognózy. A zverejnil priaznivý výhľad na ďalšie roky vďaka silnému dopytu po umelej inteligencii (AI). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Akcie TSMC vzrástli v piatok o 4,8 % a uzavreli obchodovanie na úrovni 1085 taiwanských dolárov (30,74 USD). Prekonali tak predchádzajúci rekord 1080 TWD za akciu z 11. júla. Trhová hodnota spoločnosti tak vzrástla približne na 874 miliárd USD (804,34 miliardy eur) a je najvyššia spomedzi všetkých spoločností kótovaných na burzách v Ázii.

Zdá sa však, že taiwanská spoločnosť čelí určitej politickej neistote. Americký mediálny kanál Information uviedol totiž, že ministerstvo obchodu USA zisťovalo, či TSMC nevyrábalo čipy pre čínsky koncern Huawei, ktorému USA obmedzili prístup k čipom vyrobeným mimo Číny.

TSMC, ktorého zákazníkmi sú napríklad Apple alebo Nvidia, ťaží z nárastu AI v celom spektre odvetví. Tento týždeň oznámila, že jej zisk v 3. štvrťroku stúpol o 54 % a zvýšila svoju prognózu tržieb za celý rok a uviedla, že aj nasledujúcich päť rokov očakáva priaznivé výsledky.

TSMC v reakcii na správu Information v piatok vyhlásil, že dodržiava zákony a predpisy vrátane kontroly vývozu. Americké ministerstvo obchodu správu odmietlo komentovať, rovnako ako taiwanské ministerstvo hospodárstva, ktoré je poverené kontrolou vývozu.

V júli 2020 spoločnosť TSMC oznámila, že prestala prijímať nové objednávky od spoločnosti Huawei a od septembra toho roka jej nebude dodávať zakázané produkty.

(1 EUR = 35,297 TWD; 1 EUR = 1,0866 USD)
 

Vyberte región

mark